13. heinäkuuta 2017

BLOGGAUS JA TEKIJÄNOIKEUDET

Kuva Pixabay, Kuvaaja freephotocc, Creative Commons Zero-kuva

Nykyään on erittäin helppo laiminlyödä tekijänoikeuksia, mutta kaikissa tapauksissa bloggaajilla sekä sosiaalisen median käyttäjillä on erittäin pieni marginaali joutua ongelmiin, kun vain käyttää maalaisjärkeä ja pyytää aina luvan kuvien käyttöä varten. Mikäli ystäväsi ottaa kuvat puolestasi esimerkiksi asukuva-postauksiin, voi mainita että ystäväni Minka otti nämä kuvat ja jos kaverilla on blogi olisi vielä mukavempaa varmasti mainita myös linkki kaverin blogiin postauksen yhteydessä!

Sosiaalinen media
Jos lataat kuvasi Facebookiin, Instagramiin tai esimerkiksi Twitteriin annat kuvien käyttöoikeuden palveluntarjoalle. Tekijänoikeudet säilyvät edelleen sinulla myös. Voit halutessasi ladata valokuvia myös omalle tietokoneelle sosiaalisesta mediasta, mutta niitä ei saa tekijänoikeuslain mukaan julkaista uudestaan. Jos teet Facebookkiin, Instagramiin tai Twitteriin julkisen päivityksen, saa sen uudelleenjakaa ja upottaa esimerkiksi lehtiartikkeliin ilman lupien kysymistä.

Saatat siis tietämättä julkaista samoja kuvia kuin blogissasi esität myös Instagramissa ja samalla antaa niiden käyttöoikeuden ulkopuoliselle palvelulle. En ole aivan varma, sillä en ole vielä niin syvälle uppoutunut palvelun käyttöehdoissa.. mutta epäilen, ettei palveluilla ole toistaiseksi lupaa myydä eteenpäin kuvien käyttöoikeuksia eteenpäin. On kuitenkin hyvin mahdollista, että tämä käytäntö tullaan ottamaan käyttöön ja Instagram, Facebook tai Twitter voi toimia isona kuvapankkina myöhemmin tulevaisuudessa. Kun lataat kuvan palveluun ja poistat sen, se katoaa profiilistasi, mutta se jää edelleen servereille käytettäväksi myöhempää varten. 

Kuva Pixabay, Kuvaaja TeroVesalainen, Creative Commons Zero-kuva

Memet ja niiden leviäminen
On vaikeata sanoa, miten memejen kanssa tulee käymään tekijänoikeuksien kanssa. Monet samat kuvat kiertävät internetissä, mutta niistä ei vielä ole noussut suuria haloita. Mikäli jossain memessä on ollut jotain mautonta tai kuvaa on mennyt viraaliksi, ei oikein enää pysty pelastamaan tilannetta. Memet ovat usein ilkeitä tai sarkastisia vitsejä, joten ainakaan omaa kuvaansa ei varmaan kukaan toivo memeen saavan! Esimerkiksi The Grumpy Cat-memet ovat jo ihan tavaramerkki ja niiden luvaton jakaminen tietenkin on vastoin tekijänoikeuksia, mutta on samalla sivuston omistajalle hyvää mainosta. Memejä ei kannattaisi mitä luultavimmin jakaa WhatsAppia julkisemmassa palvelussa eteenpäin.

Kollaasi-postausten tekeminen
Esimerkiksi markkinointiin tarkoitetut kuvat tuotteista (vaatteet, kalusteet, sisustus) ovat vapaita käytettäviksi. Tietenkin lupaa olisi hyvä taas kysyä ja tässä yhteydessä olisi suotavaa mainita myös palvelu josta tuote on ostettavissa. Markkinoinnissa ei voi ikinä käyttää vapaasti toisen ottamaa kuvaa, vaan sinulla täytyy olla oikeus kuvan käyttämiseen tai kuvan tekijänoikeudet. Toinen verkkokauppa ei voi kopioida tuotetta toisen sivuilta julkaistakseen tuotteen omilla sivuillansa. Normaalisti blogimaailmassa kuvakollaasit asuista sekä asusteista ovat hyvää mainosta verkkokaupoille, jonka vuoksi moni suosittukin bloggaaja tekee kollaasi-postauksia tuotteista ilman yhteistyötä tai rahoitusta.

Valokuvaaminen itse
Paras tapa tuottaa sisältöä on ottaa tietenkin itse kuvat, mutta mikäli kuvissa näkyy kavereita tai muita ihmisiä olisi tietenkin kohteliasta pyytää heiltä lupa kuvien esittämiseen. Journalistisessa mielessä esimerkiksi Helsingin Sanomissa esitettyihin katukuviin ei tarvita taustalla näkyvien ihmisten julkaisulupaa. Kaupallisessa tarkoituksessa tarvitaan aina kuvattavan lupa, mieluiten aina kirjallinen. Myös kaikkien alle 18-vuotiaiden valokuvaus ja julkaisu jälkikäteen esimerkiksi omilla valokuvaussivuilla vaatii lapsen vanhemman suostumuksen. Lemmikkieläimiä voi kuvata ja kuvat lemmikeistä voi julkaista, ilman lemmikin omistajan lupaa. Tarkistathan vain, ettei taustalla oleva miljöö ole helppo paikantaa, mikäli se on yksityinen alue.

Mikäli haluat, ettei kuviasi käytetä muualla voit koittaa suojata blogisi hiiriklikkauksen oikealla puolella. Kuvakaappauksilla tai SnippingToolilla voi silti varastaa kuvat omaan käyttöön. Lähinnä isot mauttomat vesileimat, tai hyvin pienesti reunassa mainittu tekijän nimi voi ainoastaan suojata kuvan pahimmalta leviämiseltä.

Valokuvassa olevalle henkilölle ei synny oikeuksia kuvan tekijänoikeuksiin, vaan ainoastaan valokuvaajalle kuuluvat nämä oikeudet. Valokuvaaja on aina vastuussa kuvan julkaisusta ja eteenpäin myymisestä, normaalisti myös laki-asioissa vastuu on valokuvaajalla, vaikka asiakasyritys julkaisisi kuvan.

Kuva Pixabay, alkuperäinen palvelu Pexels, Creative Commons Zero-kuva

Creative commons
Erilaiset verkkosivut tarjoavat bloggareille ja muille ihmisille ilmaisia kuvia, some-ikoneita tai grafiikkaa. Muista aina tarkistaa, mitä ehtoja kuvan käyttäminen tarkoittaa. Joskus kuvaa ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen tai sitä ei saa muokata. Normaalisti Creative commons kuvia voi käyttää huoletta ja on suotavaa mainita kuvapalvelu, josta kuvat ovat lainattu. On myös mahdollista, ettei kuvattavan nimeä edes tarvitse mainita, mikäli mukana on Creative Commons Zero-maininta. Esimerkiksi jutun lopussa olevan Flickr-linkin takaa löydät vielä lisätietoa erilaisista lisensseistä, joita kuville on määritelty.

Tekijänoikeuksien vanheneminen
Tekijänoikeudet ovat voimassa 50 vuotta valokuvan ottamisen jälkeen, mikäli kyseessä on valokuvateos niin suoja-aika on 70 vuotta teoksen tekijän kuoleman jälkeen. Mikäli teoksella on useita tekijöitä, on tekijänoikeus voimassa viimeisimmän kuolleen taiteilijan jälkeen 70 vuotta.

Kuvapalveluita, jotka tarjoavat Creative commons-kuvia
Pexel on yksi palvelu, jota olen itsekin käyttänyt blogibannerin luomista varten. Bannerin vaihtoa käsitellyt postaus sisälsi maininnan tästä ja merkkasin myös sivuni lopussa olevaan osioon otsikkokuvien lähdetiedot. Voit hakea esimerkiksi myös Google-kuvahaulla tarkennetussa haussa kohdan "käyttöoikeudet" kautta erilaisilla filttereillä merkittyjä kuvia. Myös muita palveluita ilmaisten kuvien palveluita: Pixabay, Shutterstock, Flickr (käyttäjä/kuva-kohtaista), Dreamstime, Unsplash ja Freepik. Monissa näistä palveluista pystyy esimerkiksi lahjoittamaan valokuvaajalle halutessaan rahaa PayPalin kautta tai voi myös hankkia maksullisia kuvia käytettäväksi.


Lähteitä ja asiaa tekijänoikeuksista
Flickr Creative Commons
STT Tekijänoikeudet sosiaalisessa mediassa
Wikikirjasto, Viisautta blogisisällön tuottamiseen
Tekijanoikeus.fi
Sissos Tuotekuvien oikeudet verkkokauppaliiketoimminnassa

Mitäs mieltä olette tekijänoikeuksista ja bloggaus-postauksesta?


6 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä hyvä minitietopaketti tekijänoikeuksista! Hyvä idea ottaa myös kuvat tähän postaukseen kuvapalvelusta eikä laittaa itse otettuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ajattelin, että olisi myös hyvä nostaa näitä pieniä pelisääntöjä esiin, sillä helposti itsekin tulee välillä unohdettua pelisäännöt.

   Poista
 2. Olipas hyvä ja mielenkiintoinen postaus tärkeästä aiheesta! :) Nämä tekijänoikeusasiat voivat monella olla aika hakusessa ja itselläkin vähän unohduksissa, vaikka niitä opiskeluidenkin aikana tuli käytyä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITOS! :) Moni ei ehkä edes ymmärrä itse suojautua somelta, tosi moni tuottaa hyvin persoonallista materiaalia blogiin, mutta postaa samat kuvat FB tai IG, jolloin tulee luovutettua kuvien käyttöoikeus myös eteenpäin. Tämä on helposti laiminlyöty tai unohdettu asia, joten on ehkä hyvä välillä muistuttaa kanssabloggaajia myös verkon vaaroista ja hyvistä tavoista :)

   Poista
 3. Hei tämä postaus pitääkin laittaa suosikkeihin, niin voin tsekata sitten aina täältä, jos jokin juttu tekijänoikeuksista unohtuu! Oon itekin tätä aihetta tutkinut ja aina tuntuu jäävän aukkoja siitä, miten ne asiat oikeasti on. :D
  sannialina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella, että tästä olisi hyötyä kaikille blogin seuraajille sekä muille bloggaajille :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos kommentista!